Kaip prailginti televizoriaus gyvavimo trukmę?

Nors televizoriai yra vieni iš tų prietaisų, kuriuos perkame itin ilgam laikotarpiui, anksčiau ar vėliau ateina metas atsinaujinti. Visgi, jų gyvavimo trukmė priklauso ne tik nuo konkretaus modelio ar gamintojo ─ įdėję šiek tiek pastangų, mes patys galime prisidėti prie ilgesnio šio įrenginio tarnavimo laikotarpio. Ką šiuo atveju galime padaryti?

Reguliariai jį išjunkite. Televizoriai dažniausiai tarnauja tam tikrą valandų skaičių ─ vidutiniškai jis siekia maždaug 60 tūkstančių, tačiau gedimų gali pasitaikyti ir anksčiau. Tuo tarpu daugelis iš mūsų šį įrenginį neretai laiko įjungtą tik „dėl fono“, dažniausiai į jį net nežiūrėdami. Žinoma, kelios papildomos valandos nieko nepakeis, tačiau jei tai tęsis diena iš dienos, per metus susidarys kur kas solidesnis valandų skaičius. Neribokite savęs žiūrėdami televizorių, tačiau įpraskite jį išjungti tuomet, kai nesinaudojate ─ taip tikrai ženkliai prailginsite jo gyvavimo trukmę.

Reklama

Pasirinkite optimalius ryškumo ir kontrasto nustatymus. Nustatę maksimalų ryškumą ir kontrastą, ne tik sutrumpinsite televizoriaus tarnavimo trukmę, bet ir galimai turėsite dar daugiau problemų. Didelis ryškumas gali pakenkti Jūsų akims, o pasirinkus itin didelį kontrastą, po kelerių metų gali suprastėti vaizdo kokybė. Tam, kad ekrano vaizdas Jus tenkintų, tikrai nereikia maksimalių parametrų  ─ išbandę skirtingus režimus, neabejotinai atrasite optimaliausią variantą, kuris nekenks televizoriui ir tuo pačiu bus priimtinas Jums.

Užtikrinkite sklandų vėdinimą. Televizoriai generuoja didelius šilumos kiekius, todėl reikėtų pasirūpinti, kad jie neperkaistų. Vėdinimo sistema dažniausiai yra integruota galinėje šių įrenginių pusėje ─ jei ruošiatės televizorių kabinti, turėtumėte įsitikinti, kad tarp jo ir sienos lieka ne mažiau kaip 10 centimetrų. Jiems skirti laikikliai tikrai leis lengvai įgyvendinti tokius reikalavimus.

Venkite pernelyg šaltos temperatūros. Šaltas oras gali sukurti kondensatą ir taip paveikti vidines televizoriaus dalis, tad jei kambaryje yra itin vėsu, rekomenduojama jo nejungti ─ verčiau palaukite, kol patalpa įšils. Tokia situacija pasitaiko pakankamai retai, tačiau jei ilgą laiką buvote išvykę, būtų pravartu prisiminti šį patarimą.

Nelaikykite aštrių daiktų šalia televizoriaus. Aštrūs daiktai gali nepataisomai sunaikinti televizoriaus ekraną, todėl norėdami išvengti tokių situacijų, verčiau juos laikykite toliau nuo šio prietaiso. Nors atrodo savaime suprantama, tačiau kartais nelaimė gali įvykti netikėtai ─ tai ypač aktualu tuomet, kai namuose yra judrių mažylių. Atsarga gėdos šiuo atveju tikrai nepadarys!

Nepamirškite jo nuvalyti. Kaip ir bet kuri kita buitinė technika ar elektronika (nešiojamieji kompiuteriai, orkaitės ir kt.), televizorius reikalauja reguliaraus valymo. Ypatingai svarbu vengti tiek ant ekrano, tiek ant kitų detalių susikaupusių dulkių ─ jei jos pateks į įrenginio vidų, televizorius ims veikti kur kas lėčiau. Valydami ekraną, jokiu būdu nenaudokite vandens: tam tiks specialūs valikliai, kurie pritaikomi ne tik televizoriams, bet ir kompiuteriams ar kitiems jautresniems įrenginiams.

Pasitelkę visus šiuos patarimus ir pakoregavę kasdienius savo įpročius, bent šiek tiek prailginsite savo televizoriaus gyvavimo trukmę. Valykite, saugokite, nepamirškite išjungti ir nepiktnaudžiaukite maksimaliais parametrais ─ tai pati paprasčiausia sėkmės paslaptis! O jei visgi jaučiate, kad netrukus teks atsisveikinti su dabartiniu televizoriumi, spauskite čia ir apžiūrėkite naujausius jų modelius.

Reklama